L’església de Sant Pere del Vim està situada al nucli que porta el mateix nom, enclavat al peu de la carretera C-1412 entre les poblacions de Copons i els Prats de Rei.
Aquesta església es trobava dins l’antic terme del castell de Miralles. Les funcions parroquials de l’església es constaten en una llista de parròquies del bisbat de Vic, entre els anys 1025 i 1050, on figura la del Vim.
Continuà exercint aquesta funció fins el 1681, any en què la visità per darrera vegada un bisbe de Vic. El 1685 ja apareix com a sufragània de Santa Maria dels Prats de Rei.
L’edifici, del segle XI, és un bonic exemplar romànic format d’una sola nau, capçada a llevant, per un absis semicircular unit a la nau mitjançant un arc presbiteral que fa la degradació amb la nau. L’absis es flanquejat per dues absidioles de perímetre semicircular, desplegades al començament dels murs laterals que defineixen una capçalera trebolada.
Els paraments externs de l’edifici són ornamentats, a l’absis, amb un fris d’arcuacions cegues, distribuïdes en cinc sèries d’arquets dobles entre lesenes, sota una cornisa que també es fa extensiva al mur nord on es repeteixen les arcuacions cegues, dividides ara en dos grups de tres entre lesenes curtes. Al mur sud resta un fragment d’arcuacions cegues, vers llevant, i un tros de cornisa, vers ponent.
L’església rep llum a través d’un conjunt de finestres de doble esqueixada distribuïdes per les tres façanes i absis.
L’accés a l’església es fa per una porta moderna desclosa a la façana de ponent que, potser, substituí una altra situada al mur de migdia, que ha estat retocat parcialment.
La volta interior és de mig punt a la nau i de quart d’esfera a l’absis, indret aquest últim on es conserven unes pintures murals de gran valor històric.
El conjunt pictòric està format per dues etapes clarament diferenciades. El més antic, que es percep al contorn de la volta i a l’arc triomfal, representa una sèrie de sanefes concèntriques de caràcter geomètric i vegetal. L’altre cicle es conserva a la part central de la conca, en una capa damunt de l‘anterior i s’hi representa una màndorla circular ornamentada amb ones concèntriques, dins la qual apareix la figura de sant Pere entronitzat i amb tiara papal de tres corones.